SPORT i REKREACIJA

 
Grad Omiš je idealno mjesto za rekreacijski odmor. Bez obzira da li ste zaljubljenik u ronjenje, jedrenje na dasci, rafting ili kajaking, planinarenje, slobodno penjanje, paragliding, vožnju biciklom ili brodom, ovo prastaro gusarsko utočište nudi sve ovo u prekrasnom prirodnom okruženju. Pogledaj foto galeriju.

Rafting na Cetini traje između 3 i 4 sata, na 9 km dugom dijelu rijeke, od sela Penšići do restorana Radmanove mlinice, ukupnog pada 45 m. Sa sobom je potrebno ponijeti kupaći kostim, tenisice ili sandale koje vam nije žao smočiti (ne preporučuje se da idete bosi), te ručnik i odjeću koju ćete obući nakon raftinga. Na rijeci je dobro imati zaštitu od sunca. Ako želite fotografirati, preporučujemo aparate otporne na vodu. Ne preporučujemo nošenje dragocjenosti (nakit, satovi i slično), a ukoliko nosite naočale pričvrstite ih vrpcom.
Prije samog raftinga svaka posada se upozna sa svojim vodičem, koji vas opskrbi obveznom opremom. Ona uključuje kacigu, sigurnosni prsluk te veslo. Na početnom mirnom dijelu rijeke vodič vas uputi u pravila ponašanja i osnovne tehnike veslanja. Rijeka je na skali od I do VI ocijenjena kao II do III, a dva neprolazna mjesta zaobilaze se pješice. Očekuju vas umjereni i lagani brzaci, duboka mirna jezera kao stvorena za osvježiti se, bujnom vegetacijom obrasle obale, koje na nekoliko mjesta tvore tunele od isprepletenih grana, impresivne stijene, spilje....

Ako je vjerovati europskim penjačima, Omiš je na pravom putu da uskoro postane središnje mjesto slobodnog penjanja. Omiš trenutno ima 46 opremljenih penjačkih smjerova, i jedno je od najjačih hrvatskih penjačkih odredišta. Ali to je samo početak, jer potencijal omiških litica i planina koje ga okružuju nekoliko je stotina puta veći. U odnosu na druga penjališta tu su i višestruke prednosti u: Jadranska magistrala prolazi središtem grada, a do najudaljenijeg penjališta je 5 minuta vožnje autom; najbliže je doslovno iznad krovova starog grada. Do većine smjerova može se doći cestom, što je za penjačke obitelji i veće skupine značajna prednost. Brojka od preko četrdeset smjerova na ukupno sedam penjališta jamči zanimljiv i uzbudljiv penjački odmor.
Za razliku od raftinga, kod spusta niz rijeku kanuima (kanuing) gosti samostalno upravljaju plovilima za 2-3 osobe uz pratnju i instrukcije vodiča u kajacima. Spust kroz veličanstveni kanjon dubine 40-100 metara traje oko 3 sata, nakon čega slijedi uspon na vrh gdje nas čeka čekaju automobili gostiju ili organizirani transport, ukoliko su gosti njime došli.
Canyoning je jedna od novijih avanturističkih aktivnosti koja nam omogućuje istraživanje fenomena i misterija nezagađene prirode. U kanjonu morate hodati, skakati, plivati i penjati se što povećava izazov i adrenalin. Na ovoj nezaboravnoj i jedinstvenoj avanturi će Vas pratiti profesionalni vodiči.
 
Zbog svog jedinstvenog položaja, na ušću rijeke Cetine u more i podno strmih litica, Omišu vjetra nikad ne nedostaje. Paragliding se već odavno ukorijenio u Omišu i jedan je od popularnijih ekstremnih sportova na ušču rijeke Cetine. Polazna točka je travnata strmina Omiške Dinare, na nadmorskoj visini od 380 metara, desetak minuta hoda udaljena od zaseoka Čečuci. Najsigurnije i najčešće korišteno mjesto za spuštanje je gradska plaža. Zbog obilja vjetra, paraglideri bez problema ostaju u zraku po nekoliko sati.

FOTO GALERIJA

 

Slobodno penjanje

     
 
 
 

Kanjoning

       
 
 
 

Paragliding

       
 
 
     
^vrh stranice

 

Ostali linkovi

vrijeme
Vrijeme u Splitu

 

 

   

Rafting

   

Kanuing

 

Preporuka:

Villa "Natalie" nalazi se u turističkom naselju Nemira 2 km udaljenom od Omiša. Četiri luksuzna apartmana .... više