OMIŠ

 
Grad Omiš je smješten na samom ušću rijeke Cetine, otprilike 25 km južno od Splita. Stara jezgra grada i noviji dio su povezani mostom. Sam grad je okružen strmim liticama i morem. Omiš je poznat po svojoj gusarskoj povijesti, koja je i danas lako uočljiva već prvim pogledom na grad.

Naime nad samim starim gradom uzdiže se romanička tvrđava "Mirabella" čiji počeci datiraju iz XIII st., a na 245 m visokom brdu iznad grada ostaci su tvrđave "Starigrad", dok s druge strane rijeke stoji preko 1.000 godina stara ranoromanička crkvica Sv. Petra. Omiš pruža fantastične mogućnosti za sve vrste aktivnosti u prirodi, od šetnje, vožnji biciklom, kanyoninga, slobodnog penjanja, paraglidinga, ronjenja, jedrenja, do raftinga. Uz sam grad nalazi se velika pješčana plaža, po mnogima najljepša na potezu Split - Dubrovnik i već više godina nositeljica plave zastave.

Omiš je poznat i po tradicionalnom festivalu dalmatinskih klapa koji se u interesu očuvanja kulturne baštine od 1967. svake godine održava na trgovima u starom dijelu grada i najveća je manifestacija ove vrste.

Manifestacijom Gusarske večeri Omišani pokušavaju očuvati sjećanje na prošlost svoga grada. U programu Gusarskih večeri odvijaju se različiti događaji kao što su isplovljavanje gusarskog broda, sportske igre na moru, delicije omiških ugostitelja uz bogat muzički program, Gusarski challenge, ulični štafelaj mladih omiških umjetnika, dječje igre na moru i baby maraton, video projekcije, i još mnogi drugi zabavni programi.

Već duže vrijeme poznati omiški plivački maraton, kao Otvoreno prvenstvo Dalmacije u daljinskom plivanju, jedna je od značajnijih sportskih priredbi i po važnosti druga te vrste u Hrvatskoj (prvi je nadaleko poznati Faros maraton). Maraton se održava posljednje subote mjeseca srpnja i domaćin je osim domaćim i brojni stranim plivačima ili sportašima rekreativcima.

Grad Omiš turistima nudi bogatu gastronomsku ponudu u svojim restoranima i konobama, u starom dijelu grada ili u okolici. Svakako prošetajte gradom i probajte omišku kuhinju u restoranu "Milo", pivnicama "Brguja" i "Fontana", gostionici "Pod odrnom". Izvan Omiša odlična gastronomska ponuda je u restoranu "Aga" u Nemiri, restoranu "Ljetni San" u Ruskamenu i u gostionici "Kod Mije" na Ivašnjaku, a vrijedi i posjetiti konobu "Kremenko" u mjestu Svinišće 7 km od Omiša u untrašnjost, kao i restoran "Kaštel Slanica" na 4 km kanjona rijeke Cetine. U slast!

 

Noćni život i zabava u Omišu

Omiš je poznat po Festivalu Dalmatinskih Klapa, jedinstvenoj manifestaciji koja predstavlja središnje mjesto dalmatisnke Pisme. Omiške gusarske večeri, Ludi skokovi, Omiški plivački maraton, Ribarske večeri, Karneval, proslava Međunarodnog Praznika Rada u Radmanovim Mlinicama koja okuplja više tisuća ljudi iz cijele Dalmacije su još neki od događaja koje ća Vaš posjet Omišu učiniti nezaboravnim.
Za one koje traže noćni život i zabavu, brojni kafići, noćni klubovi i disco barovi omiške, makarske i splitske rivijere garancija su nezaboravnog odmora koji ćete dugo pamtiti.FOTO GALERIJA

 
 
           
 
 
       

 

Ostali linkovi

Omiški gradski mul nije dovoljno velik da primi sve znatiželjnike na tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom ludi skokovi. Već više od dvadeset pet godina, s malim prekidima, omišani njeguju ovakav način zabave u kojemu je ipak najvažnije sudjelovati, dobro se izludirati i biti što orginalniji. Ludi skokovi održavaju se sredinom kolovoza.

Odmaralište Radmanove mlinice su omiljeno izletište na Omiškoj rivijeri. To je slikovito mjesto u gustom zelenilu smješteno u kanjonu rijeke Cetine, 6 km od Omiša. Do njega, osim automobilom ili brodom možete doći i malim vlakom koji svakodnevno prometuje. Osim uživanja u prekrasnoj prirodi i čistom svježem zraku, mogu se razgledati autentični mlinovi koji su stoljećima koristili snagu vode za mljevenje žita, isprobati domaći specijaliteti (kruh ispod peke, pršut, sir, žabe, jegulju, pastrve), a razne su i mogućnosti za sport i rekreaciju: kupanje u rijeci, najam kanua, boćanje, igralište za djecu, odbojka na pijesku, ribolov.
 

Preporuka:

Villa "Natalie" nalazi se u turističkom naselju Nemira 2 km udaljenom od Omiša. Četiri luksuzna apartmana .... više


 

 
 


Free Dreamweaver template created with Adobe Dreamweaver