IZLETI

 
Omiš je idealno polazno mjesto za istraživanje srednje Dalmacije. Smješten u samom srcu Dalmacije, 20-ak kilometara od kulturnog i prometnog centra Splita, srednjedalmatinski otoci Brač, Hvar, Korčula, Šolta i Vis su Vam na dohvat ruke. Brojni povijesni spomenici, uključujući i one iz UNESCO-ve svijetske baštine poput Dioklecijanove palače, prastare Salone, povijesne jezgre grada Trogira i katedrale Sv. Jakova u Šibeniku oduševit će Vas svojom ljepotom. Marijansko svetište Međugorje, stari grad Mostar i prekrasni grad Dubrovnik samo su nekoliko sati vožnje udaljeni od Omiša.  Iz Omiša svakodnevno voze izletnički brodovi za otoke Brač i Hvar, kao i za Radmanove Mlinice, popularno izletište u kanjonu rijeke Cetine. Izlet u samo šest kilometara udaljene Radmanove mlinice posebno je zanimljiv.  U kanjonu rijeke Cetine, nekada se nalazio mlin koje se spominje još u 17. stoljeću.U spoju brzaca i mirnog toka rijeke Cetine, već u 17. i 18. stoljeću spominju se mlinice, koje svoj procvat doživljavaju sredinom 19. stoljeća kad ih preuređuje obitelj Radman po kojima i sada nose ime.

Jednodnevni izlet na otok Brač u mjesta Bol na Zlatni Rat, Supetar i uvalu Lovrečina organizira se svaki dan sa polaskom iz luke Omiš. Provedite ugodan boravak uz more, dalmatinske specijalitete, vino i pjesmu.

Sa omiškog mosta bezbrojni barkarioli prevest će Vas u Radmanove mlinice, poznato izletište. Uživat ćete u ljepoti parka prirode - kanjona Cetine, poznatog i po tome što se tu dijelom snimao i poznati film Winetou.

Podjetite tvrđave uokolo Omiša: tvrđavu Mirabellu odmah iznad ili tvrđavu Starigrad na omiškoj Dinari. Do obiju vode uređeni planinarski putevi. Omiška Dinara ima velik broj uređenih planinarskih staza. Možete posjetiti vrhove Imber i Kula, doživiti prekrasan pogled na Omiš i akvatorij Bračkog kanala sa nadmorske visine od 864 metra.

Split je poznati sportski centar. Posjetite Poljudsku ljepoticu - stadion HNK "Hajduk" i novosagrađenu Spaladium arenu gdje se odigravale važne utakmice svjetskog rukometnog prvenstva.

 

 

Ostali linkovi

vrijeme
Vrijeme u Splitu

 

Preporuka:

Villa "Natalie" nalazi se u turističkom naselju Nemira 2 km udaljenom od Omiša. Četiri luksuzna apartmana .... više