HRVATSKA

 
 
Hrvatska (službeni naziv: Republika Hrvatska) je država zemljopisno smještena na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu. Hrvatska graniči na sjeveru sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugu i zapadu s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. S Italijom ima morsku granicu. Tijekom hrvatske povijesti najznačajniji kulturološki utjecaji dolazili su iz srednjoeuropskog i sredozemnog kulturnog kruga.
Hrvatska ima prema popisu iz 2001. godine 4.437.460 stanovnika. Hrvati čine gotovo 90% stanovništva dok su najznačajnija manjina Srbi koji čine oko 4.5% stanovništva. Ostale manjine čine manje od 0.5% stanovništva. Kopnena površina iznosi 56.542 km², a površina teritorijalnog mora 31.067 km². Glavni grad je Zagreb koji je gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje.
Prema političkom ustroju Hrvatska je parlamentarna demokracija. Hrvatska je članica Ujedinjenih naroda od 22. svibnja 1992. te kandidat za ulazak u EU. Pozivnicu za punopravno članstvo primila je 3. travnja 2008., a ulazak se očekuje početkom 2009. godine.

SLUŽBENI JEZIK: hrvatski, pisan latinicom

RELIGIJA većina stanovnika su katolici, slijede pravoslavci i muslimani te pripadnici protestantskih crkava

STRANI JEZICI: Njemački, talijanski i engleski jezik su najrašireniji strani jezici koje govore turistički djelatnici i lokalno stanovništvo na obali.

VREMENSKA ZONA: Hrvatska se nalazi u zoni GMT +1. Zona se mijenja na GMT +2 od zadnje subote u ožujku do subote prije zadnje nedjelje u listopadu.
 

FOTO GALERIJA

 

 

       
 
 
           
 
 
           
 
   
 

 

       
     
^vrh stranice

 

Ostali linkovi

vrijeme
Vrijeme u Splitu

 

Preporuka:

Villa "Natalie" nalazi se u turističkom naselju Nemira 2 km udaljenom od Omiša. Četiri luksuzna apartmana .... više

 

 

 

 

 

 


Free Dreamweaver template created with Adobe Dreamweaver